18 stycznia 2017

Gwarantuję, że wszystkim posmakują. :) Róbcie ,nie zwlekajcie.
Idealne na spotkanie przy kawie, czy jako przekąska do pracy. POLECAM !":)
Pozdrawiamy  ;)


Kruche rogaliki
/Źródło : Delicious/
 
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g smalcu
230 g śmietany 18%
Dodatkowo:
powidła śliwkowe 
cukier puder


Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Jedną sobie zostawiamy a pozostałe wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na ok 3 mm, i dzielimy na 8 trójkątów. Na brzeg ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
 


Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie rogaliczki - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jakie apetyczne te rogaliki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Powidla sliwkowe plus kruche ciasto Nic mi więcej nie potrzeba Cudowne te rogaliki i bardzo fajny przepis Dzieki ze się z nami nim podzielilas

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę garści kilka takich pachnących rogali:)

    OdpowiedzUsuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl