Tort urodzinowy dla dzieci z nutellą
Ostatnio odbyły się szóste urodziny naszej córeczki. Zorganizowaliśmy je w "Kolorowym Świecie". Goście dopisali. Stół uginał się pod ciężarem słodkości a dzieci nie szczędziły sił i korzystały z możliwości tego placu zabaw.
Z tej okazji upiekłam tort, oczywiście z nutellą ponieważ takie było życzenie solenizantki. Tort bardzo smaczny, słodki i kolorowy. Wersję podstawową ubogaciłam dodatkowo zwykłym jasnym biszkoptem i kremem budyniowym.
Serdecznie polecam !
Tort urodzinowy dla dzieci z nutellą.
/Inspirowana przepisem Ilovebake/
TORT URODZINOWY DLA DZIECI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę i nutellę. Miksujemy do połączenia składników.
WYKONANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Ze składników robimy budyń. Gotujemy krem i ucieramy z 1/2 kostki masła.
WYKONANIE TORTU:
Biszkopt czekoladowy układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/4 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/3 szklanki). Przykrywamy drugim blatem czekoladowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy blatem jasnym, dociskamy i powtarzamy czynność z masą (teraz masa budyniowa). Przykrywamy czwartym jasnym, lekko dociskamy i smarujemy masą budyniową. Nastepnie dwa pozostałe czekoladowe blaty i krem czekoladowy. Wierzch oraz boki smarujemy masą czekoladową.
Rurki przycinamy lekko powyżej ciasta i przytwierdzamy jeden obok drugiego. Masa na bokach będzie je przytrzymywała. Draże segregujemy kolorami. Na środku z rurek wykonujemy przegródki, które wypełniamy drażami. Jeden kolor w jednej przegródce. Tort przewiązujemy wstążką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Z tej okazji upiekłam tort, oczywiście z nutellą ponieważ takie było życzenie solenizantki. Tort bardzo smaczny, słodki i kolorowy. Wersję podstawową ubogaciłam dodatkowo zwykłym jasnym biszkoptem i kremem budyniowym.
Serdecznie polecam !
Tort urodzinowy dla dzieci z nutellą.
/Inspirowana przepisem Ilovebake/
TORT URODZINOWY DLA DZIECI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 7 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g orzechów laskowych, mielonych
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:
- 5jaj
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- duża łyżka octu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier.
Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi
jednolita masa dodać olej i ocet i mieszac do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175
Piec ok 25 min w temp. 175
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 200 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek nutelli
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych, bez czekolady
- 1/2 l. mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 3 x 280 g opakowania rurek czekoladowych
- 2 opakowania kolorowych draży, duże(lentilki)
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę i nutellę. Miksujemy do połączenia składników.
WYKONANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Ze składników robimy budyń. Gotujemy krem i ucieramy z 1/2 kostki masła.
WYKONANIE TORTU:
Biszkopt czekoladowy układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/4 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/3 szklanki). Przykrywamy drugim blatem czekoladowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy blatem jasnym, dociskamy i powtarzamy czynność z masą (teraz masa budyniowa). Przykrywamy czwartym jasnym, lekko dociskamy i smarujemy masą budyniową. Nastepnie dwa pozostałe czekoladowe blaty i krem czekoladowy. Wierzch oraz boki smarujemy masą czekoladową.
Rurki przycinamy lekko powyżej ciasta i przytwierdzamy jeden obok drugiego. Masa na bokach będzie je przytrzymywała. Draże segregujemy kolorami. Na środku z rurek wykonujemy przegródki, które wypełniamy drażami. Jeden kolor w jednej przegródce. Tort przewiązujemy wstążką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Piękny i kolorowy))
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuń