Tort urodzinowy dla dzieci z nutellą

Ostatnio odbyły się szóste urodziny naszej córeczki. Zorganizowaliśmy je w "Kolorowym Świecie". Goście dopisali. Stół uginał się pod ciężarem słodkości a dzieci nie szczędziły sił i korzystały z możliwości tego placu zabaw. 
Z tej okazji upiekłam tort, oczywiście z nutellą ponieważ takie było życzenie solenizantki. Tort bardzo smaczny, słodki i kolorowy. Wersję podstawową ubogaciłam dodatkowo zwykłym jasnym biszkoptem i kremem budyniowym.
Serdecznie polecam !


Tort urodzinowy dla dzieci z nutellą.
 /Inspirowana przepisem Ilovebake/

TORT URODZINOWY DLA DZIECI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
  • 7 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów laskowych, mielonych
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier oraz wanilię  i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 4 części.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:

  • 5jaj 
  • szklanka cukru 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 5 łyżek oleju 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • duża łyżka octu.
 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi jednolita masa dodać olej i ocet i mieszac do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek nutelli
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych, bez czekolady
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
  • 1/2 l. mleka
  • 1 szkl. cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
 DEKORACJA:
  • 3 x 280 g opakowania rurek czekoladowych
  • 2 opakowania kolorowych draży, duże(lentilki)
WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę i nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

WYKONANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Ze składników robimy budyń. Gotujemy krem i ucieramy z 1/2 kostki masła.


WYKONANIE TORTU: 
Biszkopt czekoladowy układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/4 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/3 szklanki). Przykrywamy drugim blatem czekoladowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy  blatem jasnym, dociskamy i powtarzamy czynność z masą (teraz masa budyniowa). Przykrywamy czwartym jasnym, lekko dociskamy i smarujemy masą budyniową. Nastepnie dwa pozostałe czekoladowe blaty i krem czekoladowy. Wierzch oraz boki smarujemy masą czekoladową.
Rurki przycinamy lekko powyżej ciasta i przytwierdzamy jeden obok drugiego. Masa na bokach będzie je przytrzymywała. Draże segregujemy kolorami. Na środku z rurek wykonujemy przegródki, które wypełniamy drażami. Jeden kolor w jednej przegródce. Tort przewiązujemy wstążką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty