Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem.
Dzisiaj szybko, bez zbędnych wstępów, ponieważ zepsuła mi się klawiatura;/
Pyszne paszteciki, w sam raz do barszczu, możecie oczywiście zmienić farsz na pasujący waszym upodobaniom. Są wyśmienite!
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i czarnuszką
składniki:
Ciasto: Mąkę przesiałam z solą. Drożdże roztarłam z cukrem, odstawiłam żeby
zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroiłam do mąki, roztarłam
dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbiłam jajka,
wlałam śmietanę 18% i drożdże. Zagniotłam ciasto. Ma być dość elastyczne
i gładkie. Podzieliłam je na 8 części. Każdą rozwałkowywałam na
prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyłam farsz, taki wałeczek mięsa i
zwinęłam ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym
nożem zaznaczylam na cieście ukośne kawałki. Zawinięte paszteciki ułożyłam luźno na blasze do
pieczenia, posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i
posypałam czarnuszką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i
piekłam ok 20-25 minut. Do zarumienienia.
Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne.
Smacznego !:)
Pyszne paszteciki, w sam raz do barszczu, możecie oczywiście zmienić farsz na pasujący waszym upodobaniom. Są wyśmienite!
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i czarnuszką
składniki:
- ok. 4 szkl. mąki pszennej luksusowej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
- 250 g masła albo margaryny
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szkl. gęstej śmietany - może być nawet taka do zup 18%, byle gęsta
- ok. 500 dkg gotowanego mięsa
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- do posmarowania: żółtko + mleko
- 30 ml bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- do posypania: czarnuszka
Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne.
Smacznego !:)
Komentarze
Prześlij komentarz