7 października 2016

Dzisiejszy wpis zacznę od pewnej słodkiej myśli : " czekolada nie zadaje pytań, ona rozumie".

Zatem, cieszmy się nią, zwłaszcza kiedy za oknem tak ponuro jak dziś, od łyżeczki (ew. dwóch łyżeczek ) nutelli świat się nie zawali a Nam zrobi się lepiej na sercu :)


Nutella ze śliwek
2,5 - 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
1 kg cukru

Śliwki zmielić (zmiksować), zasypać cukrem i gotować ok 2,5 godz.
Pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki kakao i jedną gorzką czekoladę.
Gorącą nutelle przekładać do słoików i pasteryzować ok 15 minut.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. ja zawsze robię tylko z kakao, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj troszkę gorzkiej 80% czekolady, nadaje charakteru :-)

      Usuń
  2. Bardzo odpowiadają mi tego typu klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja siostra robiła coś podobnego, więc wiem, że smakuje to wybornie. No i zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl