Domowy ketchup /keczup z pomidorów, papryki i cukinii
Witam Was serdecznie w ten piękny wrześniowy dzień :) Dzieci na dobre rozpoczęły nowy rok szkolny zatem jest czas aby spokojnie usiąść, wypić kawę i oddać się błogiej ciszy ;) oczywiście żartuję.:)
Moja córcia rozpoczęła nowy etap w życiu, nowa szkoła, nowa Pani nauczycielka, był stres ale tylko przez kilka pierwszych minut. Pięknie przywitała się z Nowymi Paniami, przedstawiła się i kazała mi już wracać do domu. ;) Kacperek również nie chciał opuszczać murów nowej szkoły siostry. Był wręcz zachwycony taką ilością dzieci i nowymi atrakcjami.
To tak w skrócie ... :) a teraz nadszedł czas na mój pierwszy domowej roboty ketchup. Pierwsze podejście i sukces. Mój ketchup jest delikatny ale z zaznaczoną nutką ostrości. Zdrowy, bardzo smaczny, może być bazą do sosów, jako koncentrat do pizzy i oczywiście tradycyjnie z dobrą kiełbaską.
Serdecznie polecam.
Domowy ketchup z pomidorów, papryki i cukinii
Zainspirowana przepisem : Zofiany
Moja córcia rozpoczęła nowy etap w życiu, nowa szkoła, nowa Pani nauczycielka, był stres ale tylko przez kilka pierwszych minut. Pięknie przywitała się z Nowymi Paniami, przedstawiła się i kazała mi już wracać do domu. ;) Kacperek również nie chciał opuszczać murów nowej szkoły siostry. Był wręcz zachwycony taką ilością dzieci i nowymi atrakcjami.
To tak w skrócie ... :) a teraz nadszedł czas na mój pierwszy domowej roboty ketchup. Pierwsze podejście i sukces. Mój ketchup jest delikatny ale z zaznaczoną nutką ostrości. Zdrowy, bardzo smaczny, może być bazą do sosów, jako koncentrat do pizzy i oczywiście tradycyjnie z dobrą kiełbaską.
Serdecznie polecam.
Domowy ketchup z pomidorów, papryki i cukinii
Zainspirowana przepisem : Zofiany
SKŁADNIKI (na 16 słoiczków 300ml)
1,5kg cukinii
5 kg pomidorów
1 cebula
1 kg papryki czerwonej
1 szt papryki chilli
garść soli
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki curry
4 łyżeczka papryki słodkiej
1 szklanka octu z białego wina
1/2 szklanki octu spirytusowego
2 łyżeczki cynamonu
kilka goździków (ok 7)
ok. 1 kg cukru (troszkę mniej)
WYKONANIE
Cukinię
ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą na 6
godzin. W tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w
małej ilości wody, aż się rozpadną. Tak samo postępujemy z papryką. Po 6 godzinach, nie odciskamy
cukinii, dodajemy do niej ocet z białego wina i spirytusowy, cukier i gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy przyprawy, podgotowane wcześniej pomidory i papryki i dalej gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji ok 2-3 godzin.
Gorący ketchup zmiksować i nakładać do słoików.
Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce.
:)
:)
Uwielbiam cukiniowy keczup, w domowej spiżarni zawsze mam kilka słoiczków na zimę :D
OdpowiedzUsuńhaha, dzieciaczki zawsze odnajdą się w nowej szkole :)
OdpowiedzUsuńA ketchup świetna spraw,a robiłam już kilkakrotnie ;)
Musi być smaczny! Domowe keczupy smakują wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńMusi być smaczny! Domowe keczupy smakują wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że adaptacja w szkole przeszła bezboleśnie.
OdpowiedzUsuńKeczup skosztowalabym chętnie:-)
Cieszę się, że adaptacja w szkole przeszła bezboleśnie.
OdpowiedzUsuńKeczup skosztowalabym chętnie:-)