Domowy ketchup /keczup z pomidorów, papryki i cukinii

Witam Was serdecznie w ten piękny wrześniowy dzień :) Dzieci na dobre rozpoczęły nowy rok szkolny zatem jest czas aby spokojnie usiąść, wypić kawę i oddać się błogiej ciszy ;) oczywiście żartuję.:) 
Moja córcia rozpoczęła nowy etap w życiu, nowa szkoła, nowa Pani nauczycielka, był stres ale tylko przez kilka pierwszych minut. Pięknie przywitała się z Nowymi Paniami, przedstawiła się i kazała mi już wracać do domu. ;) Kacperek również nie chciał opuszczać murów nowej szkoły siostry. Był wręcz zachwycony taką ilością dzieci i nowymi atrakcjami. 

To tak w skrócie ... :) a teraz  nadszedł czas na mój pierwszy domowej roboty ketchup. Pierwsze podejście i sukces. Mój ketchup jest delikatny ale z zaznaczoną nutką ostrości. Zdrowy, bardzo smaczny, może być bazą do sosów, jako koncentrat do pizzy i oczywiście tradycyjnie z dobrą kiełbaską. 
Serdecznie polecam.


Domowy ketchup z pomidorów, papryki i cukinii
Zainspirowana przepisem : Zofiany


SKŁADNIKI (na 16 słoiczków 300ml)

1,5kg cukinii

5 kg pomidorów

1 cebula 
1 kg papryki czerwonej
1 szt papryki chilli

garść soli

2 łyżeczki pieprzu

3 łyżeczki curry

4 łyżeczka papryki słodkiej

1 szklanka octu z białego wina

1/2 szklanki octu spirytusowego
2 łyżeczki cynamonu

kilka goździków (ok 7)

ok. 1 kg cukru (troszkę mniej)




WYKONANIE

Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą na 6 godzin. W tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w małej ilości wody, aż się rozpadną. Tak samo postępujemy z papryką. Po 6 godzinach, nie odciskamy cukinii, dodajemy do niej ocet z białego wina i spirytusowy, cukier i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy, podgotowane wcześniej pomidory i papryki i dalej gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji ok 2-3 godzin.

Gorący ketchup zmiksować i nakładać do słoików. Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce. 

:)

Komentarze

  1. Uwielbiam cukiniowy keczup, w domowej spiżarni zawsze mam kilka słoiczków na zimę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, dzieciaczki zawsze odnajdą się w nowej szkole :)
    A ketchup świetna spraw,a robiłam już kilkakrotnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być smaczny! Domowe keczupy smakują wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być smaczny! Domowe keczupy smakują wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że adaptacja w szkole przeszła bezboleśnie.
    Keczup skosztowalabym chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że adaptacja w szkole przeszła bezboleśnie.
    Keczup skosztowalabym chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty