Buraczki w zalewie

Jeśli nie znacie smaku buraczków z zalewy octowej- pora to zmienić. Tak przygotowywane buraczki towarzyszyły mi na studiach, kiedy to po "ciężkim" :) dniu na uczelni wracałam na stancję i wraz ze współlokatorkami gotowałyśmy obiad. Każda wyciągała coś swojego i powstawało cudo na miarę MasterChefa ;)

Buraczki z zalewy były dodatkiem do naszego pierwszego wspólnego obiadu z moim 'wtedy jeszcze kolegą' a teraz mężem. :)

Tyle słowem wprowadzenia:) 
Przygotujcie je koniecznie.


Buraczki w zalewie do słoików na zimę.

Składniki:
Buraczki (najlepiej małe)
Zalewa:

3 szkl.wody
1 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
łyżka soli
liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca 

Wykonanie:
Ugotować buraczki. Następnie zalać wodą i ściągnąć skórkę.  Czyste buraczki włożyć do słoików. Zalewę zagotować, gorącą zalewać buraczki. Pasteryzować 20 minut.  

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty