Konfitura jagodowa

Domowe przetwory czas zacząć. Na pierwszy ogień poszły w tym roku jagody -  świeżutkie, prosto z lasu i pachnące. Są źródłem witamin i minerałów.  Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Najczęściej można kupić je w litrowych słoikach, dlatego pamiętajcie 1 litr jagód = 0,58 kg. :)



 Konfitura jagodowa
 /Źródło : Kotlet.tv/
  • 500 g jagód
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub troszkę więcej, wg uznania)
Jagody przebieram, myję.
Wsypuję na patelnię lub do garnka o grubym dnie. Zasypuję cukrem, dodaje wodę. Na średnim ogniu podgrzewam, czasem mieszając i rozgniatając owoce.Od momentu, gdy się zagotuje, jeszcze chwilkę trzymam na niewielkim ogniu, by lekko zgęstniało. Gotowanie takiej ilości zajmuje niecałe 10 minut. Jak więcej, to i czas troszkę dłuższy. Napełniam słoiczki (wyparzone lub wygrzane w piekarniku), wieczka przecieram spirytusem, wycieram i zakręcam mocno. Stawiam do góry dnem, aż wystygną. 


Gotowe, smacznego. :)
Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty