Curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem (z pomidorkami koktajlowymi)
Aromatyczne, wykwintne danie, które na długo pozostanie w mojej pamięci i na stałe wejdzie do jadłospisu naszego domowego zacisza.
Zachwyca zarówno młodszych jak i starszych. Dla dzieci proponuję wersję z ryżem aby złagodzić pikantną nutę dania.
Zapraszam do wspólnego stołu !
Curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem.
/Źródło : Kwestia smaku/
Zachwyca zarówno młodszych jak i starszych. Dla dzieci proponuję wersję z ryżem aby złagodzić pikantną nutę dania.
Zapraszam do wspólnego stołu !
Curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem.
/Źródło : Kwestia smaku/
Składniki
2 porcje, po 323 kcal
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- 1 cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu.
- 300 g obranej dyni
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
- 150 ml mleka kokosowego
- duża garść szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
- Ugotować ciecierzycę lub użyć ugotowanej już ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
- Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 - 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
- Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
- Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 - 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. :)
uwielbiam curry! Ale na bazie ciecierzycy jeszcze nie próbowałam, a prezentuje się wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuń