Jagodzianki pszenno-owsiane

Bądźmy szczerzy , nie ma to jak domowe wypieki. Nie znajdziemy tak miękkiego ciasta oraz aromatu na żadnym, chociażby najlepszym straganie, w budce czy w sklepie. 
Domowe jagodzianki są tego najlepszym przykładem. Nigdy nie jadłam tak dobrych i delikatnych jagodzianek. 
Aby zaspokoić najbardziej wymagające podniebienie moich małych kucharzy przygotowałam je w proporcji 50/50 wykorzystując mąkę pszenną oraz zmielone płatki owsiane górskie z których otrzymałam mąkę owsianą.
REWELACJA ! :)


Jagodzianki pszenno-owsiane 
/Zainspirowana przepisem Bajkorady/

Składniki:

  • 350 g jagód + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane górskie)
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • szklanka letniego mleka
  • 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
  • do smarowania po wierzchu - kilka łyżek mleka i cukier perlisty (lub cukier puder do oprószenia po upieczeniu)
Jagody umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do dużej miski wrzucić mąkę, drożdże (jeżeli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), cukry, żółtka, masło, mleko, sól. Wyrobić ciasto i odstawić je na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia - wyrabiam mikserem , z końcówką z hakiem, można też ręcznie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła. 
Na każdym kłaść 2 łyżeczki jagód i sklejać (jak pączki - można pozostawić okrągłe lub uformować lekko podłużne). 

Uformowane jagodzianki układać na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia), smarować mlekiem i posypywać cukrem (ewentualnie pominąć i po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować). Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 
Piec w 180 stopniach 17-18 minut
Z podanej porcji upiekłam 33 jagodzianki. 

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty