Jagodzianki pszenno-owsiane
Bądźmy szczerzy , nie ma to jak domowe wypieki. Nie znajdziemy tak miękkiego ciasta oraz aromatu na żadnym, chociażby najlepszym straganie, w budce czy w sklepie.
Domowe jagodzianki są tego najlepszym przykładem. Nigdy nie jadłam tak dobrych i delikatnych jagodzianek.
Aby zaspokoić najbardziej wymagające podniebienie moich małych kucharzy przygotowałam je w proporcji 50/50 wykorzystując mąkę pszenną oraz zmielone płatki owsiane górskie z których otrzymałam mąkę owsianą.
REWELACJA ! :)
Jagodzianki pszenno-owsiane
/Zainspirowana przepisem Bajkorady/
Składniki:
Domowe jagodzianki są tego najlepszym przykładem. Nigdy nie jadłam tak dobrych i delikatnych jagodzianek.
Aby zaspokoić najbardziej wymagające podniebienie moich małych kucharzy przygotowałam je w proporcji 50/50 wykorzystując mąkę pszenną oraz zmielone płatki owsiane górskie z których otrzymałam mąkę owsianą.
REWELACJA ! :)
/Zainspirowana przepisem Bajkorady/
Składniki:
- 350 g jagód + łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane górskie)
- 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- szklanka letniego mleka
- 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
- do smarowania po wierzchu - kilka łyżek mleka i cukier perlisty (lub cukier puder do oprószenia po upieczeniu)
Jagody umyć i
osuszyć, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do dużej miski
wrzucić mąkę, drożdże (jeżeli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką
cukru i poczekać aż się upłynnią), cukry, żółtka, masło, mleko, sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia -
wyrabiam mikserem , z końcówką z hakiem, można też ręcznie. Wyrośnięte
ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5
cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła.
Na każdym kłaść 2 łyżeczki jagód i sklejać (jak pączki - można pozostawić okrągłe lub uformować lekko podłużne).
Uformowane
jagodzianki układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia),
smarować mlekiem i posypywać cukrem (ewentualnie pominąć i po upieczeniu
oprószyć cukrem pudrem lub polukrować). Odstawić na ok. 15 minut do
wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach 17-18 minut
Z podanej porcji upiekłam 33 jagodzianki.
Smacznego :)
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń