Sztuka mięsa w sosie musztardowo-miodowym.

Propozycja na Świąteczny Obiad z najbliższymi. Delikatna szynka gotowana w bulionie warzywnym jest idealną propozycją na zbliżające się Święta. Koniecznie wypróbujcie.


Sztuka mięsa w sosie musztardowo-miodowym.

- 1½ kg szynki wieprzowej lub wołowej
- 4 szklanki - wrzątku
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól

Sos
- 1 szklanka wywaru wieprzowego
- miód naturalny
- musztarda sarepska ostra

Wykonanie:
Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba gotować mniej więcej godzinę, w przypadku wołowiny 1,5-2 h, aż mięso będzie miękkie).
 
Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry.
Szklankę wywaru spod mięsa wymieszać z musztardą i miodem (proporcje uzależnione od upodobań).
Podawać z kaszą jaglaną, buraczkami lub świeżą sałatką.

Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty