Rolada serowa

Witajcie :)
Jak samopoczucie po Świętach?:) wiem wiem, nie macie ochoty spoglądać w stronę kuchni i na wagę stojącą w łazience, ale spokojnie... nie taki diabeł straszny jak go malują, do wiosny jeszcze sporo czasu :) chociaż patrząc na aurę za oknem sama nie wierze w to co piszę.
Za kilka dni Sylwester i Nowy Rok, życzę Wam aby był Radosny, Szczęśliwy i lepszy od obecnego.

Podaje Wam dziś recepturę na imprezową przekąskę, dobrą na każdą okazję. Jest rewelacyjna, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja mama robi tę roladę bardzo często i jeszcze nie zdarzyło się aby komuś nie smakowała albo się zmarnowała. Jest po prostu pyszna. :)


Składniki (2 rolady) :
- Ser gouda Serovit 400g .dostępna w Biedronce (najlepiej wychodzi na tym serku  KLIK )
- 2x100g ser topiony prostokąt z szynką  KLIK
- 1 kostka masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
-1 gulasz angielski 200 g KLIK
- szynka drobiowa w kawałku 20 dkg
-natka pietruszki


Wykonanie:
Jajka ugotować  na twardo. Obrać.
Masło utrzeć (moja mama uciera w makutrze :) Do utartego masła dodajemy serki topione i nadal ucieramy. Następnie ścieramy na grubym tarku całe jajka, gulasz angielski, szynkę drobiową i dodajemy do masy. Posypujemy obficie pietruszką. Uważajcie z solą ! Składniki są słone i łatwo można przesolić. Ewentualnie możecie dodać szczyptę wegety. - polecam moją domową wegetę :).
Masa jest gotowa.

Ser gouda wrzucamy do gorącej wody i powoli gotujemy (kilka minut) do czasu rozpuszczenia się sera. Później metalową łyżką cedzakową nakładamy ser na folie (np. czysta nowa reklamówka foliowa. wymiary 25x25). Delikatnie ale szybko rozprowadzamy ser i dajemy mu chwilę aby wystygł i stwardniał. Następnie nakładamy masę i zwijamy w roladę. Gotowe rolady wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić rolady w plastry grubości ok 1 cm.


Skusicie się? :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty