Makowiec na biszkopcie

Prosty i zapewne znany większości z Was makowiec na biszkopcie urzeka wyrafinowanym smakiem oraz odpowiednio wilgotną wkładką makową. Jego ogromnym plusem jest krótki czas przygotowywania, można go przyrządzić dosłownie w ostatnim momencie tej przedświątecznej gonitwy :) 
Serdecznie polecam. Na pewno nie pożałujcie :)



Inspirowana przepisem Mirabelki (po kilku moich zmianach)

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE (Z MASY MAKOWEJ W PUSZCE)

masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej,
5 jajek,

160g masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2-3 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli 

 
ciasto biszkoptowe:
3 jajka,
pół szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,

3 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,


Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( 25 x 30 cm, ) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto biszkoptowe: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi jednolita masa dodać olej i ocet i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175

Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto dowolnie udekorować, np. polewą kakaową.

 
Polewa kakaowa: 1/3 kostki margaryny roztopić i zagotować w rondelku razem z 2/3 szklanki cukru, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao, ponownie zagotować i gotować na malutkim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatu rumowego, ostudzić i polać całą powierzchnię ciasta.
 

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty