20 września 2015


Bardzo smaczne, szybkie ciasto sezonowe z dodatkiem słodkiej bezy. Polecam !

Źródło: Lejdi of the house
 
Składniki:
na ciasto
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  •  1 i  1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce - u mnie śliwki, ok. 10 sztuk
na beze
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/2  szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Ciasto:
Całe jajka zmiksować z cukrem i olejem na jednolitą masę. Na to przesiać mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować.Ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie 23cm) wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" je w ciasto. Piec ok 35 -40 min w 180 stopniach.
 
Beza:
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Dalej ubijajac wsypywac po odrobinie cukru i miksowac, az do uzyskania gestej, lsniacej masy bezowej. Na koniec dodac make ziemniaczana i zmiksowac jeszcze raz. Gotowa mase bezowa wylozyc na podpieczone ciasto i wstawic z powrotem do piekarnika na okolo 30min. Beza powinna byc zlotawa. Wylaczyc piekarnik i uchylic drzwiczki - okolo 10min. Wyjac z piekarnika i dokonczyc studzenie na kratce. 


Smacznego :))

5 komentarzy:

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl