Ucierane ciasto z brzoskwiniami, śliwkami i kruszonką

Domowe ciasto ucierane. Pyszne, delikatne i zdecydowanie moje ulubione w ten letni czas. Wpis przed-urlopowy ;) Miłego weekendu :*


Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budynu śmietankowego/waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g brzoskwini i 300 g śliwek, pokrojonych na kawałki (można także użyć truskawek, rabarbaru, malin)
Kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 50 g masła, schłodzonego
  • 25 g cukru pudru

Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Nagrzewamy piekarnik do 175ºC.
Przesiewamy mąkę pszenną, budyń (lub mąkę ziemniaczaną) i proszek do pieczenia.
Ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy cukier, sól i dalej ucieramy. Dodajemy jajka, stopniowo, ucierając dalej. Dorzucamy następnie składniki suche i mieszamy do połączenia.
Przygotowujemy kruszonkę: ucieramy ręcznie cukier, mąkę i masło.
Wykładamy prostokątną (20×30 cm) blachę papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, kładziemy na to owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45 lub do suchego patyczka.
Smacznego! Pozdrawiamy :))



Źródło : Amu Amu 

Komentarze

  1. Kromeczko! Zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Blog Award. Już troszkę czasu przebywasz w blogosferze, ale mam nadzieję, że i tak cieszy Cię wyróżnienie. :) Pytania, na które chcę, byś odpowiedziała, umieściłam na swoim blogu.(rudalimonka.blogspot.com) Miłej zabawy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty