Domowe lody waniliowe & tiramisu

Żeby było jasne - ja do grzechu nie namawiam, aleeee te lody są tego warte :) Domowe, delikatne i bardzo smaczne :)
Przygotowane na bazie świeżych jaj, pysznego mleka. Ech... częstujcie się :)




Składniki:
300 ml śmietany 30%

400 ml mleka 3,2%

5 żółtek (z dużych jajek)

100 g cukru

1 laska wanilii 
dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100ml amaretto
łyżeczka kakao



Śmietanę i mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką. Dosypać połowę cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć laskę wanilii. Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować z cukrem tylko do podwojenia objętości. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę podzielić na dwie części , do jednej dodając dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 ml. amaretto i łyżeczkę kakao. Masę przelać do pojemników z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu. Smacznego! 






Akcja lodowa 2015

Komentarze

  1. u mnie szał na lody już od miesiąca w tym roku, wszelkie inspiracje mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę, bo wyglądają idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę, bo wyglądają idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu kupiłam sobie maszynkę do lodów, wykorzystam Twój przepis, bo wart jest grzechu, jak sama piszesz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) czekam na relacje i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. o matulu... nie mam maszynki, ale chyba ręcznie ukręce!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj! Jadłabym bez żadnych wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty