Dorsz zapiekany w czerwonych warzywach.
Przedstawiam dzisiaj kolejną propozycję na danie obiadowe z książki "Kuchnia Fit" Pana Konrada Gacy. Z pewnością mogę stwierdzić, że jest to moje ulubione danie z w/w książki. Dorsz bogaty w białko i duże ilości selenu, pomaga zwiększyć odporność. W warzywach wręcz rozpływa się w ustach. Do dania użyłam polędwicę z dorsza atlantyckiego obecnie dostępną chociażby w Biedronce.
Tak przygotowana ryba smakuje i dorosłym i dzieciom. - Gwarantuję :)
Serdecznie polecam.
Składniki:
filet z dorsza, 150g;
pomidor, 1 szt;
papryka czerwona, 1 szt;
cebula czerwona, 1 szt;
czosnek, 1 ząbek;
bazylia posiekana, 2 łyżeczki;
oliwa z oliwek, 2 łyżki;
cytryna, 1 szt.
Wykonanie:
Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek szatkujemy. Dodajemy oliwę, bazylię i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na niej filet, przykrywamy go mieszanką warzywną, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą pieprzu. Zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200 C przez 25 minut.
Smacznego :)
Tak przygotowana ryba smakuje i dorosłym i dzieciom. - Gwarantuję :)
Serdecznie polecam.
Składniki:
filet z dorsza, 150g;
pomidor, 1 szt;
papryka czerwona, 1 szt;
cebula czerwona, 1 szt;
czosnek, 1 ząbek;
bazylia posiekana, 2 łyżeczki;
oliwa z oliwek, 2 łyżki;
cytryna, 1 szt.
Wykonanie:
Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek szatkujemy. Dodajemy oliwę, bazylię i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na niej filet, przykrywamy go mieszanką warzywną, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą pieprzu. Zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200 C przez 25 minut.
Smacznego :)
ależ piękne kawałki ryby! mniam, to danie musiało wymiatać, uwielbiam dorsza, a jeszcze gdy aromat warzyw uzyska.. omnomn :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobne danie robię właśnie z polędwicy z dorsza, mój Małż uwielbia, ja też, choć wolę inną rybę. Najważniejsze w tym daniu , to jego walory zdrowotne i bardzo pobudzający ślinianki kolor. Z pomidorami najbardziej kojarzy się bazylię, ale gałązki tymianku jeszcze bardziej podnoszą smak ryby, polecam Aniu. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie.
OdpowiedzUsuńPo pierwsze uwielbiamy dorsza, po drugie Twoja propozycja bardzo mi się podoba i chętnie ja przygotuję!
OdpowiedzUsuńRyba! Dobrze, że tu wpadłam, jasne, ryba na obiad! Biorę Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo! oczami już się chce jeść! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń