Szarlotka bakłażanowo mięsna
Witajcie po dłuższej przerwie. Co u mnie? Rosnę, rosnę :) Dzidziuś szaleje w brzuszku, ciągle kopie, przekręca się, nie daje o sobie zapomnieć. Samopoczucie już zdecydowanie lepsze aczkolwiek kulinarnie nic ciekawego nie wydarzyło się w moim życiu, nie obrażając młodych ziemniaczków z kefirkiem :)
Niedawno skusiłam się na zapiekankę z programu Pascala Brodnickiego. Mój mąż był przeee szczęśliwy, w końcu jakieś mięcho :)
Bardzo polecam, ciekawy, niezwykły smak a zarazem prostota wykonania.
Pozdrawiam Was serdecznie :***
P.S. Co myślicie o imieniu Przemek ? :)
... tak tak.. będzie synek :)
Szarlotka bakłażanowa mięsna
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki na 4 osoby:
2 średnie bakłażany
300 g mięsa wołowego mielonego
½ cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ pęczka pietruszki
½ pęczka kolendry
¼ świeżej bagietki (lub białej bułki pszennej)
2 łyżki mleka
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażany umyj. Nie obieraj ich ze skóry. Następnie pokrój bakłażany wzdłuż, na cienkie plastry. Posól i obtocz delikatnie w mące z obu stron, potem podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy się już zarumienią, wyjmij je i osusz z nadmiaru tłuszczu, używając papierowych ręczników. Następnie ułóż plasterki na spodzie żaroodpornego naczynia.
Pokrój pomidory w talarki i połóż je jako kolejną warstwę na bakłażanach.
Posiekaj drobno cebulę, pietruszkę, czosnek i kolendrę. Pokrój bagietkę w kosteczki albo pokrusz.
Wszystkie składniki dodaj do miski z mięsem mielonym.
Wlej mleko, a następnie wbij całe jajko.
Posyp solą i pieprzem do smaku i całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy masa jest już jednolita, przełóż ją do naczynia żaroodpornego na warstwę bakłażanów i pomidorów. Rozsmaruj delikatnie. Następnie ułóż na górze kolejną warstwę – najpierw pomidory, a na wierzch bakłażany.
Naczynie żaroodporne włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni) na 15 minut.
Po tym czasie, wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij pokrywkę. Poczekaj aż ostygnie.
Przykryj naczynie większą paterą lub dużym talerzem i odwróć do góry dnem. Delikatnie przełóż zapiekankę na talerz.
Udekoruj zapiekankę natką pietruszki.
Smacznego!
Niedawno skusiłam się na zapiekankę z programu Pascala Brodnickiego. Mój mąż był przeee szczęśliwy, w końcu jakieś mięcho :)
Bardzo polecam, ciekawy, niezwykły smak a zarazem prostota wykonania.
Pozdrawiam Was serdecznie :***
P.S. Co myślicie o imieniu Przemek ? :)
... tak tak.. będzie synek :)
Szarlotka bakłażanowa mięsna
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki na 4 osoby:
2 średnie bakłażany
300 g mięsa wołowego mielonego
½ cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ pęczka pietruszki
½ pęczka kolendry
¼ świeżej bagietki (lub białej bułki pszennej)
2 łyżki mleka
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażany umyj. Nie obieraj ich ze skóry. Następnie pokrój bakłażany wzdłuż, na cienkie plastry. Posól i obtocz delikatnie w mące z obu stron, potem podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy się już zarumienią, wyjmij je i osusz z nadmiaru tłuszczu, używając papierowych ręczników. Następnie ułóż plasterki na spodzie żaroodpornego naczynia.
Pokrój pomidory w talarki i połóż je jako kolejną warstwę na bakłażanach.
Posiekaj drobno cebulę, pietruszkę, czosnek i kolendrę. Pokrój bagietkę w kosteczki albo pokrusz.
Wszystkie składniki dodaj do miski z mięsem mielonym.
Wlej mleko, a następnie wbij całe jajko.
Posyp solą i pieprzem do smaku i całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy masa jest już jednolita, przełóż ją do naczynia żaroodpornego na warstwę bakłażanów i pomidorów. Rozsmaruj delikatnie. Następnie ułóż na górze kolejną warstwę – najpierw pomidory, a na wierzch bakłażany.
Naczynie żaroodporne włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni) na 15 minut.
Po tym czasie, wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij pokrywkę. Poczekaj aż ostygnie.
Przykryj naczynie większą paterą lub dużym talerzem i odwróć do góry dnem. Delikatnie przełóż zapiekankę na talerz.
Udekoruj zapiekankę natką pietruszki.
Smacznego!
Jak ładnie wygląda! Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńKrzywa Kromeczko, to jest comeback na miarę Nobla !
OdpowiedzUsuńNiesamowita zapiekanka przewrotnie nazwana szarlotką.
Swietny przepis.
A co do imienia, to jest rzeczywiście ważny wybór dla potomstwa,
trzeba przemyśleć samemu, tu nikt nie pomoże po za dawcą życia i jego rodzicielką.
Życzę Ci zdrówka i trafnego wyboru. Pozdrawiam
wyglada pysznie :) chetnie bym sprobowala!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda i jestem pewna, że tak samo świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o imię: najważniejsze by Wam się podobało. A czy można zapytać na kiedy termin został wyznaczony czy to tajemnica?;>
Ciągle pracujemy nad imieniem :) a termin 25 września... Uff jak gorąco, mówię Wam ;*
UsuńJuż niedługo zatem:) Trzymam kciuki by końcowe dolegliwości nie dawały tak o sobie znać:)
UsuńGratulacje synka! :) Przemek to ładne imię :) a ja zazdroszczę, że czujesz ruchy :D ja jeszcze muszę troszkę poczekać :)
OdpowiedzUsuńCudo na talerzu :)
OdpowiedzUsuń