Szarlotka bakłażanowo mięsna

Witajcie po dłuższej przerwie. Co u mnie? Rosnę, rosnę :) Dzidziuś szaleje w brzuszku, ciągle kopie, przekręca się, nie daje o sobie zapomnieć. Samopoczucie już zdecydowanie lepsze aczkolwiek kulinarnie nic ciekawego nie wydarzyło się w moim życiu, nie obrażając młodych ziemniaczków z kefirkiem :)

Niedawno skusiłam się na zapiekankę z programu Pascala Brodnickiego. Mój mąż był przeee szczęśliwy, w końcu jakieś mięcho :)
Bardzo polecam, ciekawy, niezwykły smak a zarazem prostota wykonania.

Pozdrawiam Was serdecznie :***

P.S. Co myślicie o imieniu Przemek ? :)
... tak tak.. będzie synek :)


Szarlotka bakłażanowa mięsna
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki na 4 osoby:

2 średnie bakłażany
300 g mięsa wołowego mielonego
½ cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ pęczka pietruszki
½ pęczka kolendry
¼ świeżej bagietki (lub białej bułki pszennej)
2 łyżki mleka
1 jajko
½ szklanki  mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy



Przygotowanie:

Bakłażany umyj. Nie obieraj ich ze skóry. Następnie pokrój bakłażany wzdłuż, na cienkie plastry. Posól i obtocz delikatnie w mące z obu stron, potem podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy się już zarumienią, wyjmij je i osusz z nadmiaru tłuszczu, używając papierowych ręczników. Następnie ułóż plasterki na spodzie żaroodpornego naczynia.

Pokrój pomidory w talarki i połóż je jako kolejną warstwę na bakłażanach.

Posiekaj drobno cebulę, pietruszkę, czosnek i kolendrę. Pokrój bagietkę w kosteczki albo pokrusz.

Wszystkie składniki dodaj do miski z mięsem mielonym.

Wlej mleko, a następnie wbij całe jajko.

Posyp solą i pieprzem do smaku i całość dokładnie wymieszaj.

Kiedy masa jest już jednolita,  przełóż ją do naczynia żaroodpornego na warstwę bakłażanów i pomidorów. Rozsmaruj delikatnie. Następnie ułóż na górze kolejną warstwę – najpierw pomidory, a na wierzch bakłażany.

Naczynie żaroodporne włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni) na 15 minut.

Po tym czasie, wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij pokrywkę. Poczekaj aż ostygnie.

Przykryj naczynie większą paterą lub dużym talerzem i odwróć do góry dnem. Delikatnie przełóż zapiekankę na talerz.

Udekoruj zapiekankę natką pietruszki.


Smacznego!

Komentarze

  1. Jak ładnie wygląda! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzywa Kromeczko, to jest comeback na miarę Nobla !
    Niesamowita zapiekanka przewrotnie nazwana szarlotką.
    Swietny przepis.
    A co do imienia, to jest rzeczywiście ważny wybór dla potomstwa,
    trzeba przemyśleć samemu, tu nikt nie pomoże po za dawcą życia i jego rodzicielką.
    Życzę Ci zdrówka i trafnego wyboru. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pysznie :) chetnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie wygląda i jestem pewna, że tak samo świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności:)
    Jeśli chodzi o imię: najważniejsze by Wam się podobało. A czy można zapytać na kiedy termin został wyznaczony czy to tajemnica?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle pracujemy nad imieniem :) a termin 25 września... Uff jak gorąco, mówię Wam ;*

      Usuń
    2. Już niedługo zatem:) Trzymam kciuki by końcowe dolegliwości nie dawały tak o sobie znać:)

      Usuń
  6. Gratulacje synka! :) Przemek to ładne imię :) a ja zazdroszczę, że czujesz ruchy :D ja jeszcze muszę troszkę poczekać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty