Ryż na mleku z truskawkami

Ostatnio jestem trochę zabiegana, można mnie złapać gdzieś pomiędzy przedszkolem córci, fitnessem, pracą, gotowaniem, sprzątaniem  a basenem :) Wzięłam się za siebie, ponieważ czas aby zrzucić zbędne kilogramy tym bardziej że za rok szykują się dwa super wesela bliskich znajomych :)

Staram się jeść mniej, a gdy czuje że zbliża się mały głód sięgam po wodę niegazowaną i już po problemie :)

Gotuję też trochę lżej i chociaż może ryż na mleku nie jest aż tak super dietetyczny to chyba można sobie czasami pozwolić na taką rozkosz :)



Ryż na mleku:
(proporcja 1 litr mleka , 1 szklanka ryżu)

Zagotować 1 litr mleka (na dno wlać odrobinę wody, żeby mleko się nie przypaliło), dodać ryż i troszkę cukru. Gotować mieszając ok 10 -15 minut. Odstawić, zawinąć dokładnie garnek z ryżem w gazety i owinąć grubym kocem. Po godzinie możemy przechodzić do degustacji :)
Ja polałam jeszcze ryż mrożonymi truskawkami, które w tamtym roku zblendowałam i zamroziłam w małych słoiczkach.
Polecam !

Smacznego :)

Komentarze

  1. mniam! kurczę nigdy tego nie robiłam,a przecież uwielbiam ten mleczny ryż, gotowy w torebkach, jak kiśle. Lubię tego bloga!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) A ryż polecam ugotować we własnej kuchni (nie z torebki) ;) Naprawde bardzo prosta rzecz a przy tym taaaaaka smaczna :))
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. To moje smaki z dziecięcych lat!
    Rozpieszczasz widokiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. ryż + słodkie makaron+ słodkie = to nie dla mnie! Ble! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty