Drożdżówki z jabłkami
Domowe drożdżowe drożdżówki z jabłkami jako propozycja do słodkiej śniadaniówki ;)
Czas pieczenia : 25 minut.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka, opcja góra/dół.
Liczba porcji: 16 drożdżówek.
Źródło : AniaGotuje
Składniki:
- 500 g mąki pszennej np. tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 170 ml mleka - niecałe 3/4 szklanki
- 150 g cukru drobnego - trochę ponad pół szklanki
- 50 g prawdziwego masła - 1/4 klasycznej kostki
- 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego - około 30 g
- 4 żółtka średnich jajek
- szczypta soli
- 700 g jabłek - 3 średnie
- 10 g cukru waniliowego lub nasiona z laski wanilii
- dodatkowo: małe żółtko jajka + 1 łyżka mleka oraz łyżka cukru pudru
Drożdżówki z jabłkiem
Jajka, mleko oraz jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Roztop masło aby wystygło.
Przygotuj rozczyn: ok 50 ml mleka, 40 g drożdży, dwie łyżki mąki , łyżka cukru.
Odstaw do wyrośnięcia a następnie dodaj pozostałe składniki tj: pozostała mąka (500 g - 2 łyżki z rozczynu), ok 120 ml mleka, ok 140 g cukru, 50 g masła (roztopionego), 2 łyżki jogurtu ok 30 g., 4 żółtka jajek, szczypta soli.
Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na min. godzinę.
W trakcie wyrastania ciasta na drożdżówki przygotuj sobie prażone jabłka. Jabłka obierz i usuń gniazdka nasienne a następnie pokrój w większą kostkę. Umieść w garnku w grubszym dnem. Jabłka praż krótko, cały czas mieszając. Nie przykrywaj garnka. Jabłka mają się lekko rozpaść. Na koniec można dodać odrobinę nasion z laski wanilii i cukier waniliowy.
Prażone jabłka przełożyć do miski, aby szybciej przestygły.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to posyp je odrobiną mąki również od góry. Uformuj zgrabną kulę i podziel ją na cztery równe kawałki. Trzy kawałki ciasta odłóż na bok (najlepiej przykryć je świeżą ściereczką bawełnianą, by ciasto nie podsychało). Czarty kawałek ciasta podziel na cztery równe kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz