Papryka w musztardzie po chorwacku
Rewelacyjna papryka zanurzona w musztardzie. Idealny dodatek do pieczywa i mięsa.
Polecam !
SKŁADNIKI : (porcja na 8-10 małych słoików)
Przepis pochodzi z bloga Pani Marioli
Polecam !
SKŁADNIKI : (porcja na 8-10 małych słoików)
- 12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
- musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa )
- 150 ml oleju
- 1 łyżka miodu
ZALEWA :
- 150 ml octu 10 %
- 150 ml wody
- 6 liści laurowych
- 10 kulek pieprzu
- 2 kulki ziela
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
- Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
- W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
- Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Notuję przepis! Chętnie przygotuję taką papryczkę:)
OdpowiedzUsuńPrawidłowo :) na pewno nie pożałujesz :)
UsuńPozdrawiam.
Przepis zapisany i przesłany do chorwackich frików.
OdpowiedzUsuń