Papryka w musztardzie po chorwacku

Rewelacyjna papryka zanurzona w musztardzie. Idealny dodatek do pieczywa i mięsa. 
Polecam !



SKŁADNIKI :  (porcja na 8-10 małych słoików)
  • 12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
  • musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa ) 
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżka miodu 
ZALEWA : 
  • 150 ml octu 10 % 
  • 150 ml wody
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek pieprzu
  • 2 kulki ziela 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki cukru 


PRZYGOTOWANIE : 
  1. Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. 
  2. W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe. 
  3. Musztardę mieszamy z olejem i miodem. 
  4. W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy. 
  5. Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  6. Przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  7. Smacznego. 
Przepis pochodzi z bloga Pani Marioli 

Komentarze

  1. Notuję przepis! Chętnie przygotuję taką papryczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawidłowo :) na pewno nie pożałujesz :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Przepis zapisany i przesłany do chorwackich frików.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty