Kebab na patyku w lekkiej wersji

Kebab...tradycyjne polskie danie :)))

Nie znam osoby, która nie jadłaby tej potrawy chociaż jeden raz.

Moja dzisiejsza  propozycja jest lżejsza ale równie smaczną opcją. Przygotowaną z drobiowego mięsa z dodatkiem warzyw, sałatką i lekkim sosem jogurtowym z dżemem truskawkowym.

POLECAM :)


Kebab na patyku w lekkiej wersji 

500 g mięsa mielonego z indyka
1 por
1 jajko
3 łyżki płatków jaglanych
1 pęczek szczypiorku 

1 cebula
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka pieprzu i soli do smaku
2 łyżki papryki czerwonej
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa tu

10 patyków do szaszłyków

Wykonanie:
 Mięso mielone przekładam do miski. Pora drobno siekam przekładam do miski. Imbir dodaję do mięsa, następnie jajka, płatki, cebulę oraz przyprawy oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wyrabiam.

Międzyczasie patyczki zalewam wodą by nasiąkły ok 30 min. Wyrobione mięso formuję. Nabijam na kijek.

Układam na papierze do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. 


Podałam z sałatą lodową z rzodkiewka skropioną oliwą z oliwek oraz sosem słodko-pikantnym z dżemem truskawkowym :)

Sos:
5 łyżek jogurtu gęstego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżeczki dzemu truskawkowego

Smaczego:)

Komentarze

  1. Ponad rok temu postanowiłam ograniczyć spożywanie wieprzowiny i zastąpić ją mięsem z indyka, więc Twój pieczony indyczy kebab jak najbardziej wpisuje się w moją dietę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kebab indyczy, moje smaki. Choć ograniczenie jedzenia mięsa narzuciłam sobie prawie dwa lata temu, to jednak dwa razy w tygodniu chętnie je jadam jako suplementację witaminy B12 :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, ale bym zjadła coś takiego :D może w końcu przekonam się do indyka, albo zrobię z ukochanym kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty