Ryba wędzona

Hey, dzisiaj zaprezentuję Wam nasz pomysł na świąteczną rybę. Otóż dzięki małej domowej wędzarni (o której dowiecie się więcej <Tu> i <TAM>  :)) jesteśmy w stanie przygotować wędzone ryby, sery czy wędliny w bardzo krótkim czasie a smak i aromat wcale nie ustępuje  tradycyjnym wędzarniom.
Uważam, że warto zainwestować w ten produkt, gdyż nie zajmuje zbyt wiele miejsca, jest niedrogi , jego elementy spokojnie można umyć w zmywarce a do jego zastosowania wystarczy Wam niewielki balkon.:)

Ryba wędzona przygotowana wg pomysłu p.Magdy. Cały proces jest omówiony na filmiku ,u mnie przedstawię krótki opis.
Polecam serdecznie !


Ryba wędzona (u nas Pstrąg)
3 pstrągi

Z dokładnie umytych i oczyszczonych ryb usunąć głowy. Następnie zalać solanką w proporcji 10 dkg soli na 1 litr wody i odstawić do lodówki na 24h.
Po tym czasie dokładnie umyć i osuszyć ryby, najlepiej na kratce nad zlewem przez 12 h.
Osuszone ryby natrzeć ulubioną przyprawą do ryb (w środku i na zewnątrz). Odstawić na 2-3 godziny, po czym przygotować wędzarnię.
Rozsypać zrębki (EKOLOGICZNE!) i 'odpalić sprzęt':) Rozgrzać do temp. 60 C . Wstawić rybę i wędzić ok. 45 min.
Następnie delektować się jej smakiem i aromatem.:)


Smacznego. 

Komentarze

  1. Na pewno pomysłowe. My mamy u brata wędzarnię na ogrodzie, ale gdyby nie to to na pewno bym się skusiła:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam spaczony smak jeżeli chodzi o ryby a szczególnie wędzone ( córka rybaka który wędzi) więc nie przekonam się ale gdybym nie znała smaku takiej świeżo dobrze uwędzonej to pewnie bym się skusiła bo rybka wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mimo wszystko polecam. Smak naprawdę bardzo fajny

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty