Domowa granola z jogurtem i wiśniami


Moje dzisiejsze śniadanie :) Uwielbiam to   połączenie. Inspirację czerpałam u Małgosi.
Serdecznie polecam.

Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów):
-2 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki pestek słonecznika
-pół szklanki orzechów laskowych 
-pół szklanki płatków migdałowych
-pół szklanki rodzynek
-2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego 
-2 czubate łyżki otrębów żytnich
-pół szklanki suszonych bananów
-pół szklanki mieszanki owocowej
-3 łyżki płynnego miodu

1. Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy. 
2. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem. 
3. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i  mieszamy składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy. 
6. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika. 
 

Śniadaniowa granola  z jogurtem naturalnym i wiśniami

-6 łyżek granoli
-200 ml jogurtu naturalnego 
- wiśnie ze słoiczka . Przepis niedługo. :)

Smacznego:)

Komentarze

  1. domowa granola jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa granola... omnomn.. <3 jeszcze wiśnie.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zdrowo i pięknie podane. Propozycja na czasie, zrobię sobie na II śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadanie to ja rozumiem : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty