4 lutego 2014

Dzisiejszy dzień nie należy do tych najlepszych, złe samopoczucie, brak siły i ochoty do zrobienia czegokolwiek... Mam dla Was niespodziankę- ale to dopiero za kilka dni :) W każdym bądź razie nie najlepiej się dziś czuję a katar dobija mnie już na amen. Dodatkowo od dwóch dni niemiłosiernie boli mnie ząb i jutro mam wizytę u stomatologa ...brrr... Dobrze, że kilka dni temu zrobiłam brukselkę, którą mogę się teraz pochwalić.
Wypatrzyłam ją kiedyś w DDTVN a jej autorką jest Pani Magda Gessler.


W tym miejscu zaznaczę, że nie przepadam za brukselką, ale ta naprawdę 'daje radę' :)

Polecam.

Brukselka zapiekana pod beszamelem
Składniki:
1kg brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 +1,5 szklanki mleka
1 szklanka tartego sera gruyer
cukier
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku


Przygotowanie:
Oczyszczoną brukselkę  gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 10 minut. Następnie przełożyć do gorącego mleka i gotować ok 5 min.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem.  Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. a wczoraj przechodziłam koło brukselki, mogłam kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z brukselką mi nie po drodze, ale w takim wydaniu... spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pan Poślubiony tak strasznie nie lubi brukselki :) musiałabym chyba nie wiem..jakoś ją zmielić i powiedzieć że to szpinak żeby zjadł hehehe

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię :) kiedyś nawet próbowałam zrobić jej zdjęcie ale wyglądała mało apetycznie taka zapieczona :) Twoją za to chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brukselkę bardzo lubię i choć nie przepadam za Martą G. to chętnie skorzystam z jej przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. raz robiłam beszamel i TOTALNIE mi nie siadł.. nie wiem, czy to ja coś źle zrobiłam? :(
    Ale brukselka-zielona, prezentuje się pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja uwielbiam takie połączenie, więc Twoja propozycja nie tylko daje radę, ale znika u mnie w domu w mgnieniu oka :-0

    OdpowiedzUsuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl