30 lipca 2013

Bardzo chciałam pochwalić się swoim ostatnim dziełem - Ciastem Cytrynowym, no i chwalę się.. tylko, że porcja na zdjęciu jest ostatnią porcją placka i nie jestem z niej dumna... ale może zacznę od początku.

Kilka dni temu miałam imieniny, chciałam je zorganizować w mieszkaniu ale łączyło by się to z kilkudniową imprezą (36m2 mieszkania -> 25 osobowa najblizsza rodzina ) , razem z mamą wymyśliłyśmy żeby wszystko przenieść do niej (60 km od mojego miejsca zamieszkania , ale pozostali mieliby bliżej)... No i tak miało zostać, ale w piątek oglądając prognozę pogody trochę się przestraszyłam upałów zapowiadanych na weekend. Kurde, jak ja to wszystko przewiozę, no i na zewnątrz czy w salonie u rodziców (mają klime :D ) no ale dzieci nie będą chciały siedzieć w domu...jakie sałatki, jakie placki żeby to wszystko nie pływało w tym upale.
 Ostatecznie zrezygnowałam z imprezy. Za rok będę już w nowym domku, z ogrodem i wtedy zaproszę całą rodzinkę (zarówno własną jak i blogową;). Ale głupio tak całkiem się wycofać, więc w piątkowy wieczór poświęciłam się pieczeniu ciasta. W sobotę z samego rana razem z Oliwką wyruszyłyśmy naszym klimatyzowanym Opelkiem na 'objazd rodzinny". Zahaczyłyśmy o siostrę, mamę, drugą siostrę , nie dojechałam do brata ale zostawiłam porcję ciasta u mamy , w drodze powrotnej do teściów i tak oto rozdysponowałam ciasto między rodzinę :) Oczywiście zajęło nam to cały dzień ale było warto :) Ostatni malutki kawałek przywiozłam do domu i podarowałam mężowi :)

A teraz kilka słów o placuszku. Jest bardzo delikatny, orzeźwiający i wprost idealny na upalny dzień, bałam się trochę że będzie kwaśny ale nic z tych rzeczy. Był pyszny. :) Polecam :)



Składniki

Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Poncz:

½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe
 ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła

Cytrynowa pianka:

1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru

Lukier:

sok z połowy cytryny
cukier puder

Dodatkowo:

ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania
1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2.Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.


3.Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.

4.Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.

5.Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki.

6.Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).



Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, a ta kokardka jest przeurocza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że plany ci nie wypaliły.. Miejmy nadzieje, że przyszły rok wynagrodzi ci to 200%! :) szczególnie, że we własnym domku-a to już duży krok! :)

    Ciacho wygląda przepięknie! :) Na prawdę, tak świeżo, do tego ma genialny smak-cytrynowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wątpię, że pychota, bo wygląda świetnie:) Za rok będzie świetna impreza - wnioskuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest tak idealną kostką, że skojarzyło mi się z klockiem lego hehehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyborne ciasto, bardzo lubię takie z gotowymi ciastami :)

    OdpowiedzUsuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl