3 sierpnia 2012



Uwielbiam Tiramisu!
Uwielbiam Tiramisu!
.... tak bardzo że słów mi brak :)

dlatego bez zbędnego wprowadzenia, podaje przepis na niezawodne, przepyszne Tiramisu :)


Składniki:
- około 2 opakowań biszkoptów podłużnych (zalezy od wielkości blachy)
- 5 jaj -przed wybiciem sparzyć zeby salmonelli nie bylo :D
- ½ szklanki cukru
- 500 g sera mascarpone (najlepiej z Piatnicy -ten z Biedronki choc tanszy to nie ma tyle tluszczu co trzeba ;p;) i potem masa pływa .
- szklanka schłodzonej mocnej kawy
- ½ szklanki likieru jajecznego ( mozna dodac wino,amaretto, likier lub rum)
- kakao naturalne gorzkie

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysty prawie biały kogel-mogel
Do masy dodajemy mascarpone, mieszamy...
 ...i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Wracamy do naszych oddzielonych białek, (ja nie ubijałam wszystkich - Ubiłam Dwa białka ... wazne zeby dobrze to wszystko ubić zeby masa nie pływała i zeby jaja się nie oddzielały.)
Ubite białka dodajemy do naszej masy i delikatnie wszystko mieszamy.

Do schłodzonej kawy dodajemy likier
Biszkopty zanurzamy w kawie bardzo szybko, żeby nie nabrały zbyt dużo płynu
Przekładanie:
Biszkopty
Połowa kremu
Biszkopty
Połowa kremu

 Po czym wkładamy  nasze tiramisu do lodówki na 6-8 godzin.

A kiedy już go wyjmiemy, ostrożnie kroimy. Każdą porcję posypujemy kakao

MNIAM :D

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również lubię tiramisu , tradycyjne to klasyka, lecz wariacją są przepisy zmodyfikowane np z pomarańczą i orzechami :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl