Nutella ze śliwek
Dzisiejszy wpis zacznę od pewnej słodkiej myśli : " czekolada nie zadaje pytań, ona rozumie".
Zatem, cieszmy się nią, zwłaszcza kiedy za oknem tak ponuro jak dziś, od łyżeczki (ew. dwóch łyżeczek ) nutelli świat się nie zawali a Nam zrobi się lepiej na sercu :)
Nutella ze śliwek
2,5 - 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
1 kg cukru
Śliwki zmielić (zmiksować), zasypać cukrem i gotować ok 2,5 godz.
Pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki kakao i jedną gorzką czekoladę.
Gorącą nutelle przekładać do słoików i pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego :)
Zatem, cieszmy się nią, zwłaszcza kiedy za oknem tak ponuro jak dziś, od łyżeczki (ew. dwóch łyżeczek ) nutelli świat się nie zawali a Nam zrobi się lepiej na sercu :)
Nutella ze śliwek
2,5 - 3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
1 kg cukru
Śliwki zmielić (zmiksować), zasypać cukrem i gotować ok 2,5 godz.
Pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki kakao i jedną gorzką czekoladę.
Gorącą nutelle przekładać do słoików i pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego :)
ja zawsze robię tylko z kakao, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńDodaj troszkę gorzkiej 80% czekolady, nadaje charakteru :-)
UsuńBardzo odpowiadają mi tego typu klimaty:)
OdpowiedzUsuńMoja siostra robiła coś podobnego, więc wiem, że smakuje to wybornie. No i zdrowe! :)
OdpowiedzUsuń