Domowe batoniki musli
Szybkie, pyszne i zdrowe :) Uwielbiam ich niepowtarzalny smak i zapach roznoszący się po całym domu podczas ich pieczenia.
Serdecznie polecam!
-125 g płatków jaglanych
-125 g płatków owsianych
-50 g dyni
-50 g słonecznika
-50 g ziaren sezamu
-50 g orzechów laskowych
-50 g wiórków kokosowych
-75 g suszonej żurawiny
-400 ml mleka 2% (lub 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego i 200 ml mleka 2%)
-jedno zółtko
- łyżka miodu lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego.
Serdecznie polecam!
Składniki:
-20 g masła,-125 g płatków jaglanych
-125 g płatków owsianych
-50 g dyni
-50 g słonecznika
-50 g ziaren sezamu
-50 g orzechów laskowych
-50 g wiórków kokosowych
-75 g suszonej żurawiny
-400 ml mleka 2% (lub 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego i 200 ml mleka 2%)
-jedno zółtko
- łyżka miodu lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego.
Mleko
wlewamy do garnka , lekko je podgrzewamy razem z masłem. Następnie po kolei dodajemy wszystkie
składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy batoniki przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do
przestygnięcia a następnie kroimy ostrym nożem na batoniki. Przekładamy
na kratkę i całkowicie studzimy.
Bardzo zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńŚwietne batoniki :) Będę musiała zrobić !
OdpowiedzUsuńSerdecznie wszystkim polecam :)
Usuń