Domowe batoniki musli

Szybkie, pyszne i zdrowe :) Uwielbiam ich niepowtarzalny smak i zapach roznoszący się po całym domu podczas ich pieczenia.

Serdecznie polecam!

Składniki: 
-20 g masła,
-125 g płatków jaglanych
-125 g płatków owsianych
-50 g dyni
-50 g słonecznika
-50 g ziaren sezamu
-50 g orzechów laskowych
-50 g wiórków kokosowych
-75 g suszonej żurawiny
-400 ml mleka 2% (lub 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego i 200 ml mleka 2%)
 -jedno zółtko
- łyżka miodu lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego.

Mleko wlewamy do garnka , lekko je podgrzewamy razem z masłem. Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy batoniki przez 50 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy ostrym nożem na batoniki. Przekładamy na kratkę i całkowicie studzimy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty