Domowa granola z jogurtem i wiśniami
Moje dzisiejsze śniadanie :) Uwielbiam to połączenie. Inspirację czerpałam u Małgosi.
Serdecznie polecam.
Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów):
-2 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki pestek słonecznika
-pół szklanki orzechów laskowych
-pół szklanki płatków migdałowych
-pół szklanki rodzynek
-2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego
-2 czubate łyżki otrębów żytnich
-pół szklanki suszonych bananów
-pół szklanki mieszanki owocowej
-3 łyżki płynnego miodu
1. Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy.
2. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna
słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a
następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem.
3. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4
minuty wyciągamy blaszkę i mieszamy składniki, aby podpiekły się z
każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie
będzie jeszcze gotowy.
6. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami,
których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie
zamykanego pojemnika.
Śniadaniowa granola z jogurtem naturalnym i wiśniami
-6 łyżek granoli
-200 ml jogurtu naturalnego
- wiśnie ze słoiczka . Przepis niedługo. :)
Smacznego:)
domowa granola jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńdomowa granola... omnomn.. <3 jeszcze wiśnie.. mniam!
OdpowiedzUsuńAle zdrowo i pięknie podane. Propozycja na czasie, zrobię sobie na II śniadanie.
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem : )
OdpowiedzUsuń