Muffinki z jarmużem
Uuuuu.. zleciało, poprzedni wpis z grudnia 2017 ... przepraszam ;)
Dzisiejsza propozycja pochodzi z programu "Ewa gotuje" .
Rewelacyjne, pyszne i nasycone zieloną barwą muffinki z jarmużem polecają się w Dzień Matki a także w każdy inny dzień w roku. Polecam ! :)
Dzisiejsza propozycja pochodzi z programu "Ewa gotuje" .
Rewelacyjne, pyszne i nasycone zieloną barwą muffinki z jarmużem polecają się w Dzień Matki a także w każdy inny dzień w roku. Polecam ! :)
SKŁADNIKI
- 50 g - liści jarmużu
- sok z ½ cytryny
- 100 ml - oleju arachidowo-rzepakowego
- 2 - jajka
- 120 g - cukru
- szczypta soli
- 200 g - mąki
- 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
- LUKIER
- sok z ½ cytryny
- cukier puder - ile zabierze
OPIS PRZYGOTOWANIA
Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).
Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny)
Przyznam Wam się szczerze, że do środka moich muffinek dodawałam truskawki obtoczone w mące ziemniaczanej. Takie muffinki z nadzieniem truskawkowym są Cudowne ! :)
Pozdrawiam ! :)
Okazuje się, że jarmuż może być świetnym zamiennikiem szpinaku. A muffinki z truskawkami muszą wspaniale smakować:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jarmuż i ciągle odkrywam go na nowo. Polecam muffinki . :)
Usuń