Chleb z dynią, słonecznikiem i płatkami owsianymi.
Przepis na chleb już był , teraz go lekko zmodyfikowałam i pokochałam, jest to jeden z moich ulubionych przepisów kiedy to nie mam zbyt wiele czasu a marzy mi się świeży bochenek chleba :)
Polecam :)
Polecam :)
Zmodyfikowana wersja chleba świątecznego
Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 220-260 ml letniej wody
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- garść słonecznika
- garść dyni
- garść płatków owsianych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy słonecznik, dynie, płatki.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania osiągnie ono formę elastycznej kuli.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przed 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Dopiekamy jeszcze kwadrans.
- Formę wyciągamy z piekarnika.Chleb studzimy na kuchennej kratce.
musi być przepyszny!! :) może kiedyś też się we mnie obudzi coś, co nakłoni mnie do robienia takich cud w kuchni :)
OdpowiedzUsuńWierzę w Ciebie ;p chociaż w tym co robisz jesteś naprawdę dobra ;)
Usuńdomowy chleb-moja miłość!
OdpowiedzUsuńPiękny ci wyszedł :)
Nigdy nie jadłam domowego chleba, kupuję ze sprawdzonej piekarni, póki co nie ciągnie mnie do własnych eksperymentów, ale wszystko przede mną;)
OdpowiedzUsuńno nie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńCóż za smak! Cóż za składniki :) Domowy chlebuś jest najlepszy !
OdpowiedzUsuń